Genel

Tendinit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Tendinit Nedir?

Tendon, kasların kemiklere tutunmasını sağlayan kalın kordonlardır. Bu yapının travma sonucu tahribata uğraması ve iltihaplanması durumlarında ‘’ tendinit ‘’ dediğimiz tablo meydana gelir. Tendinit sıklıkla eklem sertliği ve ağrıya neden olarak eklemlerin hareketini etkileyebilir. Peki, tendinit neden olur ?

Tendinit Neden Olur?

Tendinit çoğunlukla bölge üzerinde meydana gelen ani hareketler, yaralanmalar ve tekrarlayan hareketlerden kaynaklanır.

Tendinit Nerelerde Olur?

Tendinit, vücudun tendon bulunduran herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. En sık görülen bölgeler şu şekildedir:

  • Dirsek
  • Omuz
  • Diz
  • Başparmak tabanı
  • Aşil tendonu (Baldır kaslarının topuk kemiğine bağlandığı alan)

Tendinit Belirtileri Nelerdir?

Tendinit belirtilerinden biri tendon bölgesi ve çevresinde meydana gelen ağrılardır. Ağrı, bir rahatsızlığın saptanmasında en önemli bulgulardan biridir. Şiddetli veya olağan bir şekilde seyredebilir. Bununla birlikte kişiden kişiye değişiklik gösterebilen diğer bulgular şu şekildedir:

  • Yürümede güçlük,
  • Hareket sırasında artan ağrı
  • Tendinit meydana gelen bölgede şişlik, kızarıklık veya sıcaklık artışı,
  • İltihaplanmaya bağlı yüksek ateş.

Tendinit Tedavisi Var Mı ? Nasıl Geçer ?

Tendinit tedavisinin amacı bölgedeki ağrıyı kontrol altına almak ve meydana gelen zedelenmeyi kontrol altında tutmaktır. Buna bağlı olarak dinlenme, soğuk kompres ve ağrı kesiciler dahil olmak üzere birçok tedavi prosedürü uygulanabilir. Ancak, tam bir iyileşme birkaç ay sürebilir. Tendinitin kendiliğinden geçmediği zamanlarda ise cerrahi ile tendon onarımı önerilir.

Tendinit ve Fizik Tedavi

Eksantrik Kuvvetlendirme

Tendon kopması sonrası fizik tedavi , kas ve tendonun güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Eksantrik kuvvetlendirme, bu aşamada kullanılan fizik tedavi yöntemlerinden biridir. Bir kasın uzarken kasılmasını içeren eksantrik kuvvetlendirme egzersizi, birçok kronik tendinit durumu için etkili bir tedavi yöntemidir.  Bu tedavi yöntemi üzerine uygulanan birçok literatür çalışması, rakip tedavi yöntemlerine nazaran belirgin bir iyileşme olduğunu kanıtlamıştır. Aşil ve patellar tendinopati, lateral epikondilit, manşet tendiniti gibi başarılı sonuç elde edilen çeşitli vakalar mevcuttur. (1)

Fizik tedavi, tendinit tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte kullanılan terapi seanslarının etkisi, uygulanan yöntemlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Germe ve güçlendirme programları çoğu fizik tedavi prosedürünün ortak bir yanıdır. Fizyoterapistler ayrıca lazer tedavisi, ultrason, iyontoforez, hipertermi ve derin doku masajı tekniklerini uygulayabilir.

Ultrason Tedavisi

Ultrason tedavisi, belirli frekans ve yoğunluklarda rahatsızlığın olduğu bölgeye uygulanan bir prosedürdür. Bu prosedürün vücuttaki derin dokulara olan etkisi sebebiyle iyileşmeyi hızlandırdığı kabul edilir. Ultrason tedavisinin tendinit türlerine olan etkisi üzerine çalışmalar mevcuttur.

İyontoforez

İyontoforez, fizik tedavi dahil olmak üzere tıbbın çeşitli alanlarında tendinit, epikondilit, romatoid artrit ve plantar fasit gibi kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında enflamasyonu kontrol altına almak için kullanılır.

Derin Doku Masajı

Rahatsızlık yaşadığınız bölgeler uygulanan derin doku/sürtünme masajları yeni kollajen liflerinin üretilmesini tetikleyerek güçlendirme sağlayabilir. Ayrıca bölgede meydana gelen ağrıyı kontrol altına alabilir.

Hipertermi

Hipertermi, vücudun olması gerekenden fazla ısındığı durumdur. Bu durum, tendinopatide bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Fazla ısının sağlandığı bölgede kan akışı hızlanarak iyileşmeyi teşvik edebilir.

Akupunktur

Bu tedavide vücudun rahatsız olan bölgelerine ince çelik iğneler kullanılarak bir uyarı gönderilir.  Akupunktur tedavisi, bölgedeki kan akışını arttırarak ağrıyı kontrol altına alabilir.

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Tendinit veya tendon kopması tedavisi sırasında yaşam tarzının tedavi sürecine uyarlanması iyileşmeyi hızlandırabilir ve meydana gelebilecek yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabilir.

Dinlenmek: Etkilenen bölge üzerinde tekrarlayan hareketler acı ve ağrıya neden olabilir. İyileşme için mutlaka dinlenme gereklidir. Bir fizyoterapist eşliğinde hasar almış tendonu zorlamayan, dinlenmenizi sağlayan aktiviteler hakkında konuşabilirsiniz.

Buz: Cilde direkt olarak temas ettirmeyeceğiniz biz buz ile kas spazmını ve şişliği kontrol altına alabilirsiniz. Hasarlı bölgeye belirli aralıklarla 20dk buz uygulaması yeterli olacaktır. Gün içerisinde 1-2 seans tekrarlanabilir.

Sargı: Fizyoterapist eşliğinde, bölgedeki hareketi kısıtlamak amacıyla sargı kullanımı önerilebilir.

Yükseklik. Tendinit diz bölgenizde meydana gelmiş ise, şişliği azaltmak adına bacağınızı kalp seviyesinden yüksekte tutabilirsiniz.

Kaynakça

  • Andres BM, Murrell GA. Treatment of tendinopathy: what works, what does not, and what is on the horizon. Clin Orthop Relat Res. 2008 Jul;466(7):1539-54. doi: 10.1007/s11999-008-0260-1. Epub 2008 Apr 30. PMID: 18446422; PMCID: PMC2505250.

İstanbul Fizik Tedavi

İstanbul’da Fizik Tedavi Kliniğimizde Uzman fizyoterapist eşliğinde manuel terapi, skolyoz, lenfödem, bel ağrısı – bel fıtığı, boyun ağrısı, boyun fıtığı, donuk omuz, düşük ayak sendromu için randevu alabilirsiniz.

Yardıma mı ihtiyacınız var? Bize sorabilirsiniz.