Genel

Sırt Ağrısı ve Tedavi Yöntemleri

Sırt ağrısı, dünya genelinde hastaneye başvurmaların en yaygın nedenleri arasındadır ve bu ağrıların konumu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

İnsan sırtı; vücudun desteklenmesi ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için birlikte çalışan kaslar, tendonlar, kemikler vb. vücut yapılarından meydana gelir. Buna bağlı olarak bu yapılarda görülen herhangi bir rahatsızlık, sırt ağrılarına sebep olur. Vücut yapılarında meydana gelen sorunların çoğu ise; ani travma, duruş bozukluğu ve diğer tıbbi durumlardan kaynaklanır.

Çeşitli durumlar sonucunda meydana gelmiş uzun süreli sırt ve diğer vücut ağrılarında erken tanı ve etkin tedavi için mutlaka alanında deneyimli bir fizyoterapiste başvurmanız önerilir. Bu gibi ağrıların erken tanısı, tedavinin başarılı ilerlemesi adına oldukça önemlidir.

Sırt Ağrısı Belirtileri Nelerdir, Ne Zaman Doktora Görünmeli ?

Sırt ağrısıbelirtileri aniden veya yavaş bir şekilde kendini gösterebilir. Bazen, bir objeyi yerden almak için eğildiğinizde sırtınızda bir şeylerin yolunda gitmediğine karar verebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ağrıların sebebini anlamak güç olabilir.

Çoğu sırt ağrısı, genellikle birkaç hafta içerisinde kendiliğinden düzelir. Ancak, şu gibi istisnai durumlar görülüyorsa bir fizyoterapist kontrolüne gitmeniz gerekir:

  • Şiddetli ve dinlenme ile geçmeyen sırt ağrısı
  • Geçmeyen sırt ağrısı
  • Sırt ağrısıyla birlikte bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma gibi anormalliklerin görülmesi
  • Sırta ağır bir darbe alma veya yaralanma sonucu  

Nadir durumlarda, sırt ağrısı ciddi bir tıbbi soruna işaret edebileceği unutulmamalıdır.

Sırt Ağrısı Nasıl Geçer , Tedavisi Nedir ?

‘’Sırt ve boyun ağrısı, ciddi toplumsal ve ekonomik sonuçları olan önemli sağlık sorunlarıdır. Konvansiyonel tedavilerin hasta sonuçlarını iyileştirmede sınırlı yararı olduğu gösterilmiştir. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp (CAM) tedavileri, boyun ve sırt ağrısı tedavisi konusunda ek seçenekler sunar. (1)

Manuel Terapi

Bir fizyoterapi seansı, sırt ve karın kaslarınızı güçlendirerek duruşunuzu iyileştirmek ve esnekliğinizi arttırmak için egzersizler sunabilir. Bu tekniklerin düzenli uygulanması, sırt ve diğer vücut ağrılarının önlenmesi ve giderilmesine olanak sağlar.

Manuel terapi, herhangi bir tıbbi cihaz kullanılmaksızın uygulanan (sadece elle) bir fizik tedavi yöntemidir. Bu fizik tedavi yönteminde şikayet edilen ağrılı bölge üzerine bükme, germe ve itme gibi çeşitli kuvvetler uygulanarak vücut fonksiyonunun geri kazandırılması amaçlanır. Bu teknikler ise alanında deneyim sahibi bir fizyoterapist tarafından uygulanır. Manuel terapi, sırt ağrısı fizik tedavilerinde uygulanan başlıca prosedürlerden biridir.

Araştırmalar, tedavide kullanılan mobilizasyonların (eklem ve ligamentlere uygulanan manevralar), diğer deyişle manuel terapinin önemli nörofizyolojik ve mekanik etkiler meydana getirebileceğini göstermektedir.  (2) (3) (4).

Theragun Masaj Tabancası

Sırt ağrılarınız olduğunda, gün içerisinde ihtiyacınız olarak aktiviteleri uygulamanız bile zorlayıcı olabilir. Bu durum uzun vadede yaşam kaliteniz üzerinde olumsuz bir etki bırakır.

Bu gibi durumlarda sırt ağrısı tedavisi yöntemlerinden biri de theragun masaj tabancası uygulamasıdır. Masaj tabancaları, kaslarınız üzerine kısa süreli ve sürekli bir basınç uygulayarak; gerginliği azaltma, iyileşmeyi destekleme ve kan akışını arttırma konusunda destek sağlar. Tüm bunlar sonucunda ağrı kontrol altına alınarak sorunlu bölge genelinde bir rahatlama sağlanır. Ancak, uzun ve kronik ağrılarda fizyoterapist gözetimi altında olmaksızın kullanılan masaj tabancaları sakıncalı olabilir.  

İskemik Kompresyon

Kaslar, laktik asidin kan dolaşımına akmasına izin vererek, atılımını sağlayabilir. Zorlayıcı koşullar altında kasların fazla çalışması, laktik asidin atılımını engeller ve kas bu atık ürünü tekrar kasa bırakmaya başlar. Bunun sonucunda ise vücutta tetik noktası (trigger point) meydana gelir. Tetik noktaları genellikle ağrılıdır ve bu ağrı vücudun çeşitli bölgelerine yayılım gösterebilir.

İskemik kompresyonlar ise bu bölgelerin belirlenmesinin ardından kas yumuşamayana ve rahatlayana kadar sabit basınç uygulamasından oluşur.

Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS)

Transkutanöz elektrik sinir stimulasyonu (TENS); çeşitli elektrotlar kullanılarak, elektrik akımı yardımıyla sinir sisteminin uyarılmasına dayanan bir fizik tedavi yöntemidir. Bu yöntemin ağrı olan bölgede kan akışını düzenleme ve ağrı kontrolü özelliği vardır.

Kayropraktik Bakım

Sırt ağrılarında uygulanan omurga manipülasyonları; sırt bölgesindeki işlevselliği geliştirmek, kısıtlanmış hareket kabiliyetini normal boyuta taşımak ve sinir irritabilitesini gidermek amacıyla vertebraya uygulanan yüksek hızlı ve profesyonel manevralardır. Bu manevralar yaygın olarak ‘’kayropraktik’’ olarak da bilinir ve fizyoterapi alanında eğitim görmüş kimselerce uygulanır. Günümüzde sırt ağrısı kayropratik tedavisine ilişkin birçok sağlam literatür desteği bulunur.

Akupunktur

Bir akupunktur tedavisi, vücudun sorunlu bölgelerindeki belirli noktalara sterilize edilmiş iğneler batırılmasını kapsar. Bu tedavi üzerine paylaşılan birçok bilimsel kanıt, akupunkturun sırt ağrısı tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Kaynakça

  • Furlan AD, Yazdi F, Tsertsvadze A, Gross A, Van Tulder M, Santaguida L, Cherkin D, Gagnier J, Ammendolia C, Ansari MT, Ostermann T, Dryden T, Doucette S, Skidmore B, Daniel R, Tsouros S, Weeks L, Galipeau J. Complementary and alternative therapies for back pain II. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). 2010 Oct;(194):1-764. PMID: 23126534; PMCID: PMC4781408.
  • Gross, A., Miller, J., D’Sylva, J., Burnie, S., Goldsmith, C., Graham, N., Haines, T., Bronfort, G. ve Hoving J., (2010 ). Boyun Ağrısında Manipülasyon veya Mobilizasyon. Cochrane Sistematik İncelemeler Veritabanı, Sayı 1, 1-90
  • Bialosky, J., Bishop, M., Price, D., Robinson, M. ve George, S., (2009). Kas-iskelet ağrısı tedavisinde manuel terapi mekanizmaları: Kapsamlı bir model. Manuel Terapi, Cilt 14, 531-538.
  • Wright, A., (1995). Manipülatif tedavi sonrası hipoaljezi: potansiyel bir nörofizyolojik mekanizmanın gözden geçirilmesi. Manuel Terapi, Cilt 1, 11-16

İstanbul Fizik Tedavi

İstanbul’da Fizik Tedavi Kliniğimizde Uzman fizyoterapist eşliğinde manuel terapi, skolyoz, lenfödem, bel ağrısı – bel fıtığı, donuk omuz, düşük ayak sendromu için randevu alabilirsiniz.

Yardıma mı ihtiyacınız var? Bize sorabilirsiniz.