İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir?
İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir?
Siz veya çevrenizdeki biri felç geçiriyorsa, belirtilerin başladığı zamana dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü bazı tedavi yöntemleri, inme (felç) başladıktan hemen sonra aksiyon alındığında en etkilidir.
Konuşmakta ve başkalarının ne dediğini anlamakta güçlük çekmek: Kafa karışıklığı yaşayabilir, konuşmayı anlamakta güçlük çekebilirsiniz.
Yüz, kol veya bacakta felç veya uyuşma: Yüzünüzde, kolunuzda veya bacağınızdaki ani ve etkin uyuşmalar meydana gelebilir. Halsizlik veya felç gelişebilir.
Görme problemleri: Ani olarak bir veya iki gözde bulanıklık veya kararmış görme yaşanabilir ya da çift görebilirsiniz.
Baş ağrısı: Kusma, baş dönmesi veya bilinç değişikliğinin eşlik edebileceği ani, şiddetli baş ağrısı, felç geçirdiğinizi gösterebilir.
Yürüme güçlüğü: Ani baş dönmesi ve koordinasyon kaybı yaşayabilirsiniz.
Bir inme belirtisi hissedildiği takdirde derhal bir tıbbi yardım isteyin. Hızlı hareket edip şu adımları yapmasını isteyin ve tepkilerini ölçümleyin.
Yüz: Kişi gülümsediğinde yüzün bir tarafında sarkma var mı?
El: Kişinin her iki kolunu da kaldırmasını isteyin. Kolların kalkmasında bir anormallik mevcut mu?
Konuşma: Kişiden basit bir cümleyi tekrar etmesini isteyin. Konuşmasında bir gariplik seziliyor mu?
Belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda zaman kaybetmeden acil tıbbi yardımı arayın. Semptomların değişip değişmeyeceğini görmek adına zaman kaybetmeyin.
İnme için her dakika, her saniye büyük önem arz etmektedir. İnme ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, beyin hasarı ve sakatlık potansiyeli de o ölçüde artar. Felç geçirdiğinden kuşkulandığınız birinin yanındaysanız, acil yardım için beklerken kişiyi dikkatlice gözlemleyin.
Tanı Yöntemleri
İnme (felç) Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Ne tür bir felç geçirdiğinizi anlamak amacıyla bazı testler uygular. Bunlardan bazıları;
Fiziksel Muayene
Doktorunuz kalbinizi dinlemek ve tansiyonunuzu kontrol etmek gibi aşina olduğunuz bir dizi test yapacaktır. Ayrıca potansiyel inmenin sinir sistemini nasıl etkilediğini anlamak için nörolojik muayene de yapılır.
Kan Testleri
Kan pıhtılaşmasının ve kan şekerinin son durumunun tespiti, enfeksiyonun var olup olmadığını kontrol adına birkaç test uygulamak doğru olacaktır.
Bilgisayarlı Tomografi(CT)
Bu tarama ile kanama, iskemik inme, tümör veya diğer durumlar görülebilir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)
MRI, beyninizin ayrıntılı bir görünümünü oluşturmak için güçlü radyo dalgaları ve mıknatıslar kullanılır. MRI, iskemik inme ve beyin kanamalarında zarar gören beyin dokusunu tespit amacıyla kullanılır.
Karotis Ultrasonu
Boynunuzdaki karotis alterlerinin içinin ayrıntılı görüntülerine bakılabilir.
Serebral Anjiyogram
Bu prosedür beyninizdeki ve boynunuzdaki atardamarların ayrıntılı bir görünümünü verir.
Ekokardiyogram
Kalbin ayrıntılı görüntülerini oluşturur ve felce neden olacak bir pıhtı mevcutsa onun kaynağı tespit edilebilir.
Tedavi Yöntemleri
İnme (Felç) Tedavi Yöntemleri
İnme (felç) için acil tedavi yöntemleri, iskemik inme ya da hemorajik inme olmasına göre değişiklik gösterir.
İskemik inmeyi tedavi etmek için, doktorlar beyninize kan akışını hızlı bir şekilde yeniden sağlamalıdır:
Acil İlaç Tedavisi
Oluşan pıhtıyı parçalamak için verilecek ilaç tedavisi, semptomların ilk başladığı an itibariyle 4, 5 saat içerisinde verilmelidir. Bu ilaçlar ne kadar erken verilirse o kadar iyidir. Hızlı tedavi şekli sadece hayatta kalma şansınızı artırmaz aynı zamanda oluşabilecek komplikasyonların da indirgenmesine vesile olur.
Acil Endovasküler Prosedürler
Doktorlar bazen iskemik inmeleri doğrudan tıkalı kan damarı içinde tedavi etme yoluna giderler. Endovasküler tedavi sonuçlarına göre, önemli ölçüde iyileşme göstermiş ve uzun vadede sakatlığı azaltmıştır. Bu prosedürler mümkün olan en kısa süre içerisinde gerçekleştirilmelidir.
Doğrudan Beyne Verilen İlaçlar
Doktor kasıklarınızdaki bir arterden uzun, ince bir tüp yerleştirir ve tPA’yı doğrudan felcin gerçekleştiği yere iletmek için yerleştirin. Enjekte edilen tPA’ya kıyasla biraz daha uzun sürelidir.
Bir Stent Toplayıcı ile Pıhtının Çıkarılması
Doktorlar beyninizdeki tıkalı kan damarından pıhtıyı doğrudan çıkarmak için katetere bağlı bir cihaz kullanabilir.
Diğer Prosedürler
Geçici iskemik atak ya da başka bir inme geçirme riskinizi azaltmak amacıyla, plakla daralmış bir atardamarın açılması gibi prosedürler izlenebilir. Mevcut seçenekler duruma bağlı değişiklik gösterir:
Karotid Endarterektomi
Bu ameliyat karotis arteri tıkayan plağı kaldırır ve iskemik inme riskinizi azaltabilir.
Anjiyoplasti ve Stentler
Anjiyoplastide, kasıklarınızdaki bir arterden karotis arterlerinize bir kateter itilir. Daha sonra daralmış arteri genişletmek için bir stent yerleştirilebilir.
Hemorajik inmenin acil tedavisi, kanamayı kontrol etmeye ve fazla sıvının neden olduğu beyninizdeki basıncı azaltmaya odaklanır. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
Acil durum önlemleri
Kan pıhtılaşmasını önlemek için kan inceltici ilaçlar alındığında, kan sulandırıcı etkilere karşı koymak için size ilaçlar veya kan ürünleri transfüzyonu verilebilir.
İnme (Felç) Ameliyatı
Kanama alanı genişse, doktorunuz kanı almak ve beyninizdeki basıncı azaltmak adına ameliyat yapmayı isteyebilir.
Acil tedavinin ardından en az 1 gün yakından izleneceksiniz. Bundan sonraki aşamalar, iyileşme ve bağımsız yaşama dönmenizdeki faaliyetleri içerir. Felç, beynin sağ tarafını etkilediyse, vücudun sol tarafındaki hareketler ve hisler etkilenir.
İnme geçirenlerin çoğu bir rehabilitasyon programına dahil olur. Yaşınız, genel sağlık durumunuz, inmeden kaynaklanan sakatlık derecesine bağlı olarak tedavi programı şekillenecektir.