Guillan-Barre Sendromu Nedir?

Guillain-Barre Sendromu; sinir sisteminde meydana gelen, vücutta kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşmaya, karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen, kesin tedavisi olmamakla beraber hastalığın etkisi azaltılabilen bir nörolojik hastalıktır. 100.000’ de 1 ila 2 kişide görülen nadir bir hastalıktır.

Hastaların yaklaşık olarak %85’i 6 ila 12 ay içerisinde tamamıyla sağlığına kavuşabilir. Tekrardan hasta haline dönme ihtimali oldukça küçüktür. Ayrıca, hastalıktan ölüm oranı yaklaşık olarak %4 ila %7 aralığındadır.

Guillain-Barre Sendromunda, bağışıklık sistemi, sinirlere saldırır ve sinirlerin etrafındaki miyelin kılıf zarar görür. Bunun sonucunda sinir iletiminde aksama ortaya çıkar ve ekstremitelerde güçsüzlük ve karıncalanma hali meydana gelir. Belirtilerin görülmeye başlamasıyla bu his tüm vücuda yayılır ve vücut geçici bir şekilde felç olur. Bu sendrom, acil müdahale gerektirdiği için hasta derhal hastaneye yatırılmalıdır. Bu hastalığın ortaya çıkma sebebi hala tam olarak bilinmemektedir.

Guillain-Barre Sendromunun bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır fakat uygulanabilecek bazı yöntemlerle belirtilerin etkisi hafifletilebilir ve iyileşme süresi kısalabilir. Hastaların çoğu 6 ayda yürüme yetisini tekrar kazanabilir hale gelmiştir. Fakat iyileşme sürecine geçilse bile, uyuşma, yorgunluk, güçsüzlük gibi kalıcı hasarlar hastada kalabilmektedir.

 

Nedenleri

Guillan-Barre Sendromu Nedenleri

Kesin nedeni tam olarak bilinmeyen hastalıklar kategorisinde yer almaktadır ve hali hazırda üzerine çalışmalar aktif olarak devam etmektedir. 50 yaş üzeri kişilerde görülme sıklığı daha fazla da olsa her yaş grubunda rastlanılabilmektedir.

Yaşadığınız bazı rahatsızlıklardan ötürü sinir hücrelerinizde değişim meydana gelebilir, bağışıklık sisteminiz de bu değişen sinir hücrelerini tehdit olarak algılayabilir. Tetikleyici unsurlar arasında çok çeşitli hastalıklar sayılabilir; soğuk algınlığı, mide virüsü, grip gibi basit hastalıkların yanısıra Koronavirüs veya Zika virüsün sebep olduğu ciddi hastalıklar ya da olduğunuz herhangi bir aşı veya geçirdiğiniz bir ameliyat Guillan-Barre sendromunu tetikleyebilmektedir.

Normalde sadece istilacı organizmalara saldıran bağışıklık sisteminin, kendi sinir hücrelerine saldırmaya başlamasıyla beraber, beyine sinyal gönderme yetisi kısıtlanır. Ortaya çıkan belirtilerin ilerleme süresi yaklaşık olarak 30 gündür.

Guillan-Barre sendromunun en yaygın türü olan Akut İnflamatuar Demiyelinizan Poliradikülonöropati (AIDP) sinirlerin koruyucu örtüsü yani miyelin kılıf hasar görür ve bu da sinyalleri kesintiye uğratarak, güçsüzlüğe, uyuşukluğa ve hatta geçici felce sebep olur.

Guillan-Barre Risk Faktörleri

Tüm yaş gruplarında ortaya çıkabildiği gibi yaşlandıkça risk artış göstermektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha yaygındır.

GBS’yi Tetikleyen Nedenler:

  • Campylobacter ile enfeksiyon
  • Grip virüsü
  • Sitomegalovirüs
  • Epstein Barr Virüsü
  • Zika Virüsü
  • Hepatit A, B, C, E
  • HIV (AIDS’e neden olan virüs)
  • Travmalar
  • Ameliyatlar
  • Hodgkin Lenfoma
  • Grip aşıları, çocukluk aşıları
  • Korona virüs enfeksiyonu
Yardıma mı ihtiyacınız var? Bize sorabilirsiniz.