Sinir sistemi, merkezi ve periferik olmak üzere ikiye ayrılır. Omurilik, merkezi sinir sisteminin en önemli parçasıdır. Beyin ve periferik sinir sistemi arasında çok önemli iletim görevi görür. Omurga kanalı içerisinde kafatasından, kalçaya kadar uzanır. Omurilik kafatasındaki foramenden çıktıktan sonra ön ve arka dallara ayrılır.
Spinal kord yaralanmaları genelde travmaya bağlı gelişir. Düşme, trafik kazası, silahla yaralanma gibi durumlarda olur. Ama bazı enfeksiyon durumlarında ve tümörlerde de kord etkilenir. Yaralanma seviyesine göre çeşitli patolojiler görülür. Parapleji, kuadripleji, brown sequard gibi patolojiler sıkça görülür.
Tam kesi olduğu durumlarda his oluşturulmaya çalışılır. İlk 6 ay ve 1 yıl çok önemlidir. Ama çoğunlukla uygulanan terapiler koruyucu ve geliştirici terapilerdir. Öncelik koruyuculuktur. Tam kesi olmayan durumlarda kazanımlar sağlanmaya çalışılır. Özellikle bu konuda profesyonel bir fizyoterapist ile çalışılıp duyu oluşturulup hareket kazandırılmaya çalışılmalı.
Fizyoterapi ile omurilik yaralanmalı bireyler olabildiğince günlük hayattaki konforları arttırılmaya çalışılır. Yaralanmanın ilk yıllarında yoğun olmakla birlikte yaşam boyu fizyoterapi günlük hayattaki konfor kalitesi için çok önemlidir. Çeşitli araçlarla da çalışmaların egzersizlerin çeşitlendirilmesi ve bu hareketlerin günlük hayata kazandırılması önemlidir. Omurilik yaralanmasıyla ilgili daha fazla bilgi ve danışma için iletişim kanallarımız üzerinden biz fizyoterapistlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Fizik Tedavi
İstanbul’da Fizik Tedavi Kliniğimizde Uzman fizyoterapist eşliğinde manuel terapi, skolyoz, lenfödem, bel ağrısı – bel fıtığı, donuk omuz, düşük ayak sendromu için randevu alabilirsiniz.