Genel

Kalça Kırığı Ameliyat Sonrası Ne Zaman İyileşir?

Kalça kırıkları genelde travmaya bağlı olarak gelişir. Osteoporoz kalça kırığı riskini arttırır. Yaşça ilerlemiş osteoporozu olan kadınlarda risk faktörü çok daha yüksektir. Kalça kırıklarında genelde femur boynu kırılır. Bu kırık genelde stabil hareketsiz hale getirilmesi için atelleme yapılır. Kalça kırığı ameliyatında femur boynuna platin takılır. Ameliyat sonrasında da kalça immobil olacak şekilde dışarıdan da atellenebilir. Bazı durumlarda kırık olan bölge sağlam olmayacağı düşünülerek femur başı protezi takılır.

Kalça kırıklarından sonra fizyoterapi çok önemlidir. Tekrar eskisi gibi sağlıklı, bağımsız günlük yaşam aktivitelerine dönmek için bu konuda profesyonel olan biz fizyoterapistlerden mutlaka destek alınmalıdır. Rehabilitasyon süreci kişiden kişiye göre değişir ve oldukça detaylıdır.

Kalça kırığı ameliyatı geçirmiş hastaya platin takılmışsa ortalama 6 aylık bir fizyoterapi süreci içerisinde genelde iyileşir. Bu süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Eğer kalça kırığı sonrası femur başı ve femur boynu çıkarılıp platin takılmışsa iyileşme süreci 12 aya kadar çıkmaktadır.

Kemik kaynaması ortalama 8 haftalık süreçte gerçekleşir. operasyon sonrası ilk günden itibaren fizik tedavi süreci başlar. Başlangıçta kas kütlesini korumak için izometrik egzersizler ve elektroterapi modalitelerinden faydalanılır. Bu minimum hareket döneminde eklem hareket açıklığını korumak amacıyla seanslarda terapist eşliğinde kişiye özel modifiye edilmiş egzersizlerde uygulanır. Sonrasında aktif asistif egzersizlere başlanır. Gerekli kas gücü sağlanırken desteksiz oturma, destekli ayağa kalkma, desteksiz ayakta durma, destekli adımlama gibi günlük yaşam aktivitelerine dönüş hedefleri belirlenerek çalışmalar yoğunlaştırılır.

Peki tam olarak ne zaman tam anlamıyla iyileşmiş olur? Şöyle ki bireyin, eklem hareket açıklığı, kas kütlesi, denge ve koordinasyonu, oturduğu yerden kalkması, adımlaması gibi komponentler incelenir. Eğer her şey istenilen düzeye gelmişse tam bağımsızlık sağlanmış olur. Bu süreçten sonra kişiye günlük yapması gereken egzersizler kazandırılırken fizyoterapi seansları azaltılarak sonlandırılır. Sonrasında sadece belli dönemlerde veya şikayetleri olduğu zaman tekrar fizyoterapiste danışması istenir.

Kalça kırığı gibi ortopedik kırıklarınız için iletişim kanallarından bize ulaşabilir, danışabilirsiniz.

İstanbul Fizik Tedavi

İstanbul’da Fizik Tedavi Kliniğimizde Uzman fizyoterapist eşliğinde manuel terapi, skolyoz, lenfödem, bel ağrısı – bel fıtığı, donuk omuz, düşük ayak sendromu için randevu alabilirsiniz.

Yardıma mı ihtiyacınız var? Bize sorabilirsiniz.