
Donuk Omuz Nedir ?
Donuk omuz, çoğu zaman önemli ve uzun süreli morbidite ile ilişkili olan, yaygın ancak tam olarak anlaşılamamış bir kas-iskelet sistemi hastalığıdır. (1)
Omzumuz; humerus (üst kol), klavikula (köprücük kemiği) ve skapula adı verilen üç kemikten oluşur. Ayrıca, omuz eklemini saran ve buradaki oluşumları bir arada tutan bir doku vardır. Buna ise ‘’omuz kapsülü’’ adı verilir.
Kapsül kalınlaşarak hareketi engelleyecek düzeye eriştiğinde ise donuk omuz dediğimiz tablo meydana gelir ve omuz kısmında hareket kaybı ile sonuçlanır. Bunun yanı sıra sinovyal sıvıda bir azalma gözlemlenebilir.
Tüm bunlar omuz hareketliliği üzerine olumsuz etki eder. Bu olumsuz etki bazen aylar ve yıllarca sürebilir. Ancak, donuk omuz fizik tedavi hareketleri ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınarak tedavi edilebilir.
Donuk Omuz Belirtileri
Donuk omuz belirtileri bireylerin bulunduğu hastalık evresine göre farklılık gösterebilir. Ancak bu durumu genel olarak şu belirtilerle saptamak mümkündür:
- Omzu hareket ettirmede zorluk, hareket sırasında hareketi kısıtlayan ağrı ve sertlik
- Kolun üst kısmını saran omuz kaslarında ağrı
- Geceleri kötüleşen ağrı ve uyumada güçlük
- Omuz hareket kabiliyetinin zamanla azalması ve ağrıda artış
Donuk Omuz Neden Olur ?
Omuz eklemini oluşturan kemikler, tendonlar ve bağlar bir bağ dokusu kapsülü ile çevrelenmiştir. Donuk omuz, bu kapsülün omuz eklemi etrafında sıkışıp kalınlaşarak omuz hareketini kısıtladığında meydana gelir.
Çoğu zaman donuk omuzun neden kaynaklandığı konusunda kesin kararlar yoktur, ancak diyabet rahatsızlığına sahip kişilerde veya ameliyat sonucu omuzun uzun süreler hareketsiz bırakılmak zorunda kalındığı kişilerde ortaya çıkma olasılığı yüksektir.
Diyabetik donmuş omuz, yönetilmesi zor bir durumdur ve klinisyen; hareket aralığını iyileştirmek ve ağrıyı tedavi etmek arasında bir denge kurmalı, ancak kendi kendine çözülen bir durumu aşırı tedavi etmemelidir. Tedavi seçenekleri temel olarak fizyoterapi, eklem içi enjeksiyonları, hidrodilatasyon, anestezi altında manipülasyon veya gerektiğinde artroskopik kapsüler gevşetmeyi içerir. (2)
Donuk Omuz Tedavisi Nasıl Olur?
Donuk omuzda fizik tedavi üzerine yapılan bir çalışmada, insanların ağrı sınırları içinde egzersiz yaptıklarında 12 ay sonunda %64; 24 ay sonunda ise %89 ağrısız omuz hareketine ulaştıklarını bulmuşlardır. (3)
Eklem Hareket Açıklığı Egzersizleri
Donuk omuz tedavisinde uygulanan fizyoterapi seansları, tedavi seyrinde büyük önem taşır. Donuk omuz tanısı ile kliniğimize başvurduğunuzda, semptomlarınız kontrol edilerek size özel bir egzersiz programı hazırlanır ve bu programın fizyoterapist eşliğinde uygulanması için rehberlik edilir.
Kuru İğneleme
Kuru iğneleme; omuz, boyun ve sırt ağrısı gibi çeşitli kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında uygulanan geleneksel tıp tedavisidir. Kuru iğne tedavisinde çeşitli uzunluğa sahip ince iğneler sancılı bölgelere batırılır. Kaslara uygulanan bu işlem, omuz kaslarındaki spazmın çözülmesi için yardımcıdır.
Elektrikli kas stimülasyonu
Elektrikli kas stimülasyonu uygulaması, gergin omuz kaslarının gevşetilmesine yardımcı olabilir. Bunu, nöronlardan gelen sinyallerin etkisini taklit etmek için elektriksel akım kullanarak uygular. Bu hafif elektrik akımları omuz kaslarını ya da sinirlerini hedef alır.
Steroid enjeksiyonları
Sürecin erken aşamalarında omuz eklemine uygulanacak kortikosteroid enjeksiyonları ağrıyı azaltmaya ve omuz hareketliliğini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Omuz manipülasyonu
Donuk omuzda omuz manipülasyonu genellikle acılı bir işlem olduğundan genel anestezi altında alınır. Omuz ekleminin farklı yönlere hareketi bölgenin gevşemesine ve hareket açıklığına yardımcı olabilir.
Ameliyat
Donuk omuz ameliyatı nadiren uygulanan bir prosedürdür. Ancak, diğer tedavilerden verim alınamadığı durumlarda omuz eklemi içerisindeki yara dokusu ve yapışıklıkları ameliyat yoluyla giderilebilir. Bu cerrahide genellikle eklemin etrafındaki küçük kesiklerden artroskopi yoluyla işlem yapılır.
Kaynakça
- Ryan, Victoria et al. “The pathophysiology associated with primary (idiopathic) frozen shoulder: A systematic review.” BMC musculoskeletal disorders vol. 17,1 340. 15 Aug. 2016, doi:10.1186/s12891-016-1190-9
- Whelton, C, and C A Peach. “Review of diabetic frozen shoulder.” European journal of orthopaedic surgery & traumatology : orthopedie traumatologie vol. 28,3 (2018): 363-371. doi:10.1007/s00590-017-2068-8
- Dias R, Cutts S, Massoud S. Frozen shoulder. BMJ. 2005 Dec 17;331(7530):1453-6. doi: 10.1136/bmj.331.7530.1453. PMID: 16356983; PMCID: PMC1315655.
İstanbul Fizik Tedavi
İstanbul’da Fizik Tedavi Kliniğimizde Uzman fizyoterapist eşliğinde manuel terapi, skolyoz, lenfödem, bel ağrısı – bel fıtığı, donuk omuz, düşük ayak sendromu için randevu alabilirsiniz.