Yoğun bakım, kısmen veya tamamen fonksiyonlarını yitirmiş organ veya sistemlerinin düzgün çalışmaması sebebiyle, bunların yerini geçici dolduracak sistemler ve bu süreçte hastalıkları tedavi edecek yöntemlerin tamamına denir. Yoğun bakım sürecinde hastalar genelde mekanik solunum gibi invaziv girişimler uygulanmaktadır. Bilinç durumları genelde kapalı olmaktadır. Bu sebeplerle hastalar immobil yani tamamen yatış pozisyonunda kalıyor tüm bu yoğun bakım sürecinde.
Genelde hastaların gece gündüz farketmeksizin 24 saat esasına göre tedavileri olmaktadır. Bu süreçte iyi pozisyonlanmaları dekübit yani yatak yaralarının oluşmaması açısından çok önemlidir. İnsan bedeninin ihtiyaç duyduğu temel hareketler bile yapılamamaktadır.
Yoğun bakım sürecinde hastalık her ne olursa olsun, yoğun bakımdan çıkmasını beklediğiniz bir hastanız var ise temel hareketleri yapılmalıdır. Yapılmaz ise yoğun bakım sonrası; kas kütlesi azalmış, eklemler ankiloza donmaya gitmiş ve hareketlerini yapamayacak durumda olurlar. Elbette bütün bu süreci; hastanın yaşı, hastalığı, yoğun bakımda kaç gün kaldığı gibi değişkenler etkilemektedir. Yani yoğun bakım sürecinde özel veya kamu hastanelerinde bu hareketler pek yapılmamaktadır. Mutlaka dışarıdan da olsa fizyoterapist desteği ile hastanızda bu hareketleri yaptırmaya başlamalı, servis ve taburculuk sonrası ev sürecinde de gerekli rehabilitasyonu almalısınız. Hastanızı yatmaya, oturmaya bağımlı bu durumlardan kurtarmalı, olabildiğince bağımsızlaştırılmalıdır. Multidisipliner bakımda tam olarak bunu gerektirir. Hastanın ihtiyaç duyduğu bakım ve tedaviler birbiriyle kombine olarak başlar ve devam eder.
Fizyoterapistler bu süreçte; yoğun bakımda ROM egzersizleri ile hastanızı desteklemesi çok önemlidir. Nörolojik bir hasar var ise yoğun bakımda nörorehabilitasyona başlanır. Yatarken bile beyne basma hissi oluşturularak sinyaller yollanabilir. Nöroplastisite yani kısaca beynin kendini yenileme hızı bu akut dönemlerde çok daha hızlıdır.
Sonuç olarak; basit bir sebeple hastanız yoğun bakımda yatıyorsa bile, fizik tedaviye yani fizyoterapiye ihtiyacı vardır. Bu konuda bir sorunuz veya ihtiyacınız var ise mutlaka biz fizyoterapistlerden destek almalısınız.
İstanbul Fizik Tedavi
İstanbul’da Fizik Tedavi Kliniğimizde Uzman fizyoterapist eşliğinde manuel terapi, skolyoz, lenfödem, bel ağrısı – bel fıtığı, donuk omuz, düşük ayak sendromu için randevu alabilirsiniz.