Felçli hastalarda beyin hasarı oluşur. Bu durum ilaç, ameliyat veya herhangi bir invaziv girişimle düzeltilemez. Bu süreçte beyni yeniden eğitmek gerekiyor. Yapabileceği hareketler hatırlatılmalıdır. Bunun için fizyoterapi önemlidir. Çünkü yapamadığı hareketleri, davranışları his oluşturarak yapmaktayız. Örneğin kavrama için ilgili kaslar kullanılır ve bobath, brunstrum gibi nörolojik yaklaşımlar uygulanarak his oluşumu sağlanarak davranışlar oluşturulur. Bu tür terapileri fizyoterapistler yapar. Doğru hastaya, doğru yöntemlerle doğru terapiyi uygulamak çok önemlidir.
İlk günlerden başlanarak yaşam kalitesi yükseltilmeye başlanır. Kullandığı trakeostomi, ng, peg vs varsa bağımsızlaşmaya yönelik çalışılır. Yaşam kalitesini kazandıracak her hareket sadece fizyoterapi ile sağlanabilir. Oral alımı yoksa ağızdan yeme içme çalışmalarına hızlıca başlanmalıdır. Yutkunmayı güçlendirmek için çalışmalar yapmak gerekir. İlk etapta ayağa kalkabilmesi için basma hislerinin oluşturulması gerekir. İlgili kaslar güçlendirilmelidir. Bu süreçte korumak içinde fizyoterapi oldukça önemlidir.
Fizyoterapi ile hasta sürekli mobilize edilmeli. Nöroplastisite dönemi bu sayede en verimli şekilde geçirilir. Bir taraf tamamen sağlam kalırken diğer taraf ekstremiteler ilk önce tamamen hareketsiz olur. Zamanla hasara bağlı olarak verimli çalışmalarla hareketler gelir. Kasların flask döneminde elektroterapi ile kas gelişimi de sağlanmalıdır. Bütün bu süreçlerde profesyonel destek mutlaka alınmalıdır.
İstanbul Fizik Tedavi
İstanbul’da Fizik Tedavi Kliniğimizde Uzman fizyoterapist eşliğinde manuel terapi, skolyoz, lenfödem, bel ağrısı – bel fıtığı, donuk omuz, düşük ayak sendromu için randevu alabilirsiniz.