Omurilik Yaralanması Nedir ?
Omurilik Yaralanması Nedir ?
Beyinden çıkarak vücudun tüm bölgelerine giden, omurilik kanalında seyreden sinir paketinin tamamı omurilik olarak adlandırılır. Omurilik beyinden çıktığı yerden itibaren boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumuna kadar omurga denilen 33 adet kemik yapının zincir şeklinde dizilmesiyle oluşan omurgaların ortasındaki omurilik kanalında seyreder ve bu kemik yapı tarafından korunur. Omurgaların herhangi bir sebeple kırılması sonucunda omurilik zarar görür.
Bunun sonucunda da yaralanma seviyelerine göre değişen tipte felçler ortaya çıkar. Bu tabloya genel olarak omurilik yaralanmaları adı verilir.
Eğer omurganın kırıldığı seviyede omurilik tam olarak hasara uğramışsa yaralanma seviyesinin altında tam bir hareket ve his kaybı vardır. Ama kırığın olduğu seviyede omurilik kısmi olarak hasara uğramışsa, yaralanma seviyesinin altındaki hareket ve his kayıpları da kısmi olur.
Sebebi Nedir: Ülkemizdeki en önemli sebebi trafik kazalarıdır. Bunun haricinde yüksekten düşme, ateşli silah yaralanmaları ve özellikle boyun bölgesi yaralanması için sığ sulara balıklama atlama sonucu çakılma sayılabilir. Travmatik olmayan sebepler arasında ise ilk sırayı enfeksiyonlar ve tümörler alır.
Hastalarda Görülebilecek Problemler Nelerdir: Yaralanma seviyesine göre değişir. En sık ve en önemli problemler boyun bölgesindeki yaralanmalarda görülür. Boyundan bele doğru inildikçe azalır. Kuyruk sokumu yaralanmalarında önemli bir problem görülmez. Boyun yaralanmalarında hasta başı dışında hiçbir yerini hareket ettiremez ve hissetmez. Büyük abdest ve idrarını hissetmediğinden sürekli sonda kullanması gerekir, bu yüzden idrar yolları problemleri, barsak problemleri görülür. Mesane yeteri kadar boşaltılamazsa tehlikeli boyutlara ulaşan tansiyon problemleri görülür. Yeterli rehabilitasyon yapılmaz ise ileriki yıllarda böbrek yetmezliği görülebilir. Hasta sürekli yattığından iyi takip ve pozisyonlama yapılmazsa yatak yaraları gelişir. Yatak yaralarının iyileşmesi ve tedavisi oldukça güçtür. Yatmaya bağlı olarak kaslar ve kemikler kullanılmadığından kas ve kemiklerde erimeler olabilir, eklemlerde hareket kısıtlılıkları gelişebilir. Bel yaralanmalı hastalar sadece bacaklarını kullanamazlar. Kollarını kullanabildiklerinden komplikasyonlar daha az görülür. Ancak his kusuru olduğundan erken ve yeterli rehabilitasyon yapılmazsa bu hastalarda da yatak yaraları, kemik ve kas erimeleri, eklem hareket kısıtlılıkları, mesane barsak problemleri ve seksüel problemler görülebilir.